Menu

Γλωσσάριο SHIMANO.

 

Οδηγός χαρακτηριστικών γνωρισμάτων και τεχνολογίας των μηχανισμών της SHIMANO.

(Για τα συστήματα SHIMANO - S και SR κάντε click εδώ)

 

2 SpeedOscillation 

 

Είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα κατανομής της μισινέζας στην μπομπίνα την ώρα της τύλιξης. Όταν ο ρότορας περιστρέφετε η μπομπίνα ανεβαίνει γρήγορα αλλά κατεβαίνει αργά. Αυτό προστατεύει τις σπείρες της μισινέζας από το να μπερδεύονται μεταξύ τους κι έτσι έχουμε καλύτερη συμπεριφορά και καλύτερες ρίψεις.  

 

2 Speed Gearing 

 

Αυτός ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί ώστε τα γρανάζια να λειτουργούν εύκολα και γρήγορα ακόμη κι αν παλεύετε με ένα μεγάλο ψάρι. Ο αργός λόγος μεταβολής προσφέρει μεγάλη δύναμη και η επιλογή του γίνετε πατώντας το κουμπί στη βάση της μανιβέλας. Απελευθερώνοντας το κουμπί επανέρχεστε στον γρήγορο λόγο. Η επιλογή δυο ταχυτήτων εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό κυρίως όταν ψαρεύετε μεγάλα αρπακτικά ψάρια.

 

Aero Wrap

 

Περιλαμβάνει και το Aero Wrap που διασφαλίζει το σωστό τύλιγμα της μισινέζας στην μπομπίνα αυξάνοντας έτσι τη δυνατότητα για μακρύτερα πετάγματα. Η μισινέζα επικάθεται με μοναδικό τρόπο κάνοντας το σχήμα της μπομπίνας αεροδυναμικό.

 

Aero Wrap II

 

Μειώνοντας δραματικά τις τριβές η Shimano πέτυχε το απόλυτο στο στρώσιμο της μισινέζας στην μπομπίνα. Οι πυκνές παράλληλες σπείρες σε συνδυασμό με το σύστημα 2 speed oscillation προσφέρουν άνετες και μακρινές ρίψεις.

 

A-RB

 

Το  μυστικό της καλής λειτουργίας ενός μηχανισμού είναι η προστασία των ρουλεμάν από την σκουριά,  την διάβρωση και την οξείδωση,  παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την σωστή λειτουργία του μηχανισμού με το χρόνο. Η λύση της Shimano στο πρόβλημα αυτό είναι τα A-RB ρουλεμάν που τοποθετούνται πλέον σχεδόν σε όλους τους μηχανισμούς.

 

AR-C SPOOL  

 

Ο σχεδιασμός της μπομπίνας σε σχήμα V έχει ως αποτέλεσμα η μισινέζα να ξετυλίγετε σε μικρότερες σπείρες και να επιτυχαίνονται πιο μακρινές βολές με μεγαλύτερη ακρίβεια.  Η μπομπίνα AR-C δεν αφήνει να δημιουργούνται μπερδέματα.

 

Baitrunner SPOOL

 

TΗ μπομπίνα Baitrunner επιτρέπει στον ψαρά να αλλάξει την ρύθμιση του φρένου από baitrunner σε απλό με μια μόνο κίνηση.

 

Baitrunner SPOOL II

 

Η μπομπίνα Baitrunner είναι πλέον πιο εύχρηστη. Τόσο η μικρορύθμιση όσο και το μεγάλο κουμπί απελευθέρωσης λειτουργούν ανεξάρτητα. Η ευκολία στη χρήση είναι το αποτέλεσμα

 

Ci4 

 

Το Ci4 δημιουργείται απ’ τον συνδυασμό Carbon και Polyamide.  Αρχικά εφαρμόστηκε στο τμήμα ποδηλάτων στην σειρά Dura Ace και τώρα μεταφέρετε στην παραγωγή μηχανισμών ψαρέματος,  με αποτέλεσμα ένας μηχανισμός που τα εσωτερικά εξαρτήματα στεγάζονται μέσασε προστατευτικό κάλυμμα διατηρώντας όλα τα πλεονεκτήματα απόδοσης του μετάλλου,  με μικρότερο βάρος άρα λιγότερη κούρασης στη χρήση ενώ αυξάνετε η αίσθηση και η ισορροπία μέσω του καλαμιού.

 

CFALUMINUMCOLDFORGEDSPOOL 

 

 Αυτές οι μπομπίνες δημιουργούνται από κράμα αλουμινίου με κρύα σφυρηλάτηση.  Η διαδικασία αυτή δημιουργεί ελαφριές μπομπίνες με μεγάλη δομική δύναμη και περισσότερη αντίσταση στο διάβρωση και τις φθορές,

 

Dartainium Drag

 

Αυτό το υλικό που χρησιμοποιείται στο φρένο προσφέρει μεγαλύτερο εύρος ρυθμίσεων με αποτέλεσμα το απαλότερο φρένο που έχειδημιουργήσει ποτέ η Shimano.

 

Digital Control  

 

Αδιάβροχο σύστημα ψηφιακού ελέγχου επαναφορτίζετε από μόνο του-ενεργοποιείτε με τις βολές και δεν χρειάζεται μπαταρία ή πηγή ισχύος. Κατά τη διάρκεια των βολών,  η ενέργεια που παράγεται από την περιστροφή του τυμπάνου αποθηκεύεται στον πίνακα κυκλωμάτων Digital Control και ενεργοποιεί το ψηφιακό σύστημα φρένων Digital Braking System.

 

DYNA BALANCE

 

Αυξάνει την απαλότητα και την ισορροπία ενώ συγχρόνως μπορεί να δέχεται τα φορτία που μεταβιβάζουν τα εσωτερικά μέρη του μηχανισμού.

 

EasyAccessSidePlate

 

Στους μηχανισμούς με αυτό το χαρακτηριστικό,  η πρόσβαση στο VBS γίνετε μέσω βίδας στην πλευρά της μανιβέλας που απελευθερώνει το καπάκι της άλλης πλευράς. Από εκεί μπορείτε να ρυθμίσετε τα αντίβαρα χωρίς να χρειαστεί να βγάλετε την μπομπίνα ή οποιοδήποτε άλλο εξάρτημα του μηχανισμού.

 

ESCAPEHATCH 

 

 Ο διακόπτης του VBS βρίσκετε σε τέτοιο σημείο τοποθετημένος πάνω στον μηχανισμό που είναι εύκολη η πρόσβαση και η χρήση αλλά και δεν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος στο  ανοιγμα. Επίσης είναι από υλικό που αντέχει στις καταπονήσεις.

 

Fightin’ Drag

Είναι ένα δευτερεύον φρένο το οποίο τίθεται σε λειτουργία με μια απλή κίνηση του μοχλού που βρίσκεται πίσω από το κυρίως φρένο.

 

Floating Shaft II

 

Το σημείο κλειδί στους μηχανισμούς είναι εκεί που ο άξονας έρχεται σε επαφή με το πηνίο. Οι σχεδιαστές της Shimano περιόρισαν το κενό στο σημείο επαφής τοποθετώντας ρουλεμάν στις δυο πλευρές του άξονα. Το αποτέλεσμα είναι

ο μηχανισμός να δουλεύει ανάλαφρα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

 

HD Gear

 

Τα γρανάζια HD (HighDurability) είναι η βελτιωμένη έκδοση των γραναζιών 3D της Shimano. Διαθέτουν επικάλυψη κι έτσι λειτουργούν πιο απαλά και είναι πιο ανθεκτικά στο χρόνο.

 

HEG 

 

 Το σύστημα HEG δεν αποτελείται μόνο από τα γρανάζια, αλλά από το πλαίσιο το καθορισμένο πιάτο και το πιάτο απ’ την πλευρά της μανιβέλας. Αρχικά αυξήσαμε το μέγεθος του γραναζιού κίνησης και του γραναζιού πηνίου για να αυξήσουμε την δύναμη. Με την χρησιμοποίηση ενιαίου πλαισίου στο οποίο ενσωματώνετε το καθορισμένο πιάτο και προστίθεται κουμπωτό το πλαϊνό πιάτο καταφέραμε να αποβάλουμε την ευκαμψία που δημιουργείτε την ώρα της χρήσης η οποία επηρεάζει αρνητικά την λειτουργία των γραναζιών υπό πίεση. Το αποτέλεσμα είναι γρηγορότερη ανάκτηση αλλά με τον ίδιο απαλό και αθόρυβο τρόπο που χαρακτηρίζει τους μηχανισμούς Shimano

.

Hybrid Aluminium Body

 

Ο συνδυασμός αλουμινίου και γραφίτη ΧΤ7 διατηρεί το μέγιστο της δύναμης στο σημείο που απαιτείται.

 

Hypergear

 

Το κατασκευασμένο με απίστευτη ακρίβεια γρανάζι μεταδίδει την μέγιστη δύναμη από την μανιβέλα στον ρότορα. Σχεδιασμένο να αντέχει στις καταπονήσεις απαιτεί λιγότερη προσπάθεια από τον χρήστη ανταποδίδοντας μεγαλύτερη σταθερότητα και εντυπωσιακές επιδόσεις ενώ παράλληλα μειώνει σε μέγιστο βαθμό τις φθορές.

 

Instant Drag

 

 Το σύστημα φρένων,  Instant Drag,  σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την βίδα του συμπλέκτη από την ελεύθερη θέση στην θέση προρύθμισης με δυο περιστροφές. Είναι πολύ σημαντικό,  για να μην χάσετε το ψάρι,  να κάνετε σωστή προρύθμιση του φρένου που να μην ξεπερνά το όριο θραύσης της μισινέζας

 

EASY MAINTENCE

 

Το σύστημα αυτό δίνει την δυνατότητα στον μηχανισμό να αυτο-λιπαίνετε κατά την διάρκεια της λειτουργίας. Ξεβιδώνοντας μια βίδα στον κορμό του μηχανισμού, κάτω από την μανιβέλα, και προσθέτοντας την ποσότητα του λιπαντικού που προτείνει ο κατασκευαστής, διατηρούμε τα εσωτερικά μέρη του μηχανισμού σε άριστη κατάσταση αποφεύγοντας το ρίσκο της διάλυσης και συναρμολόγησης.

 

Power roller 

 

Ο ειδικός σχεδιασμός του Power roller της Shimano μειώνει δραματικά το στρίψιμο της μισινέζας την ώρα της χρήσης, μεγάλο προτέρημα όταν χρησιμοποιείται ψιλή μισινέζα ή νήμα.

 

Rapid Fire

 

Επιτρέπει στον ψαρά να αλλάξει την κάψουλα ρύθμισης φρένου του μηχανισμού σε λίγα δευτερόλεπτα. Με την νέα κάψουλα έχετε την ρύθμιση φρένων που απαιτείτε για την τεχνική που εφαρμόζετε. Για κάθε μηχανισμό που διαθέτει το σύστημα Rapid Fire υπάρχουν 7 διαφορετικές κάψουλες ρύθμισης φρένου ως αξεσουάρ.

 

Ratcheting Drag Lever

 

Χρησιμοποιείτε για τον έλεγχο του φρένου που μεταβάλλετε λόγο των δονήσεων της βάρκας, κι έτσι μπορείτε να το ρυθμίζετε γνωρίζοντας αν έχει μειωθεί ή αυξηθεί.

 

Roller Bearing

 

Η Shimano είναι η μοναδική εταιρία που κατασκευάζει τα δικά της Roller Bearing. Αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα  διασφαλίζει την άριστη λειτουργία χωρίς αντι επιστροφή. Ένα roller bearing της Shimano αντιστοιχεί σε 3-4 κοινά ball bearings.

 

A-RB

 

Τα υψηλής ποιότητας ρουλεμάν A-RB κλειστού τύπου δεν επιτρέπουν στην άμμο και τη σκόνη να εισχωρήσουν.

 

Slow Oscillation System

 

Η εφαρμογή του συστήματος Slow Oscillation, σχεδόν σε όλες τις σειρές της Shimano, έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της ταχύτητας κατανομής της μισινέζας στην μπομπίνα. Με την μείωση της ταχύτητας επιτυγχάνεται απόλυτος έλεγχος κατά την διάρκεια του τυλίγματος της μισινέζας, αλλά και ελαχιστοποιείται η απώλεια ενέργειας την ώρα της βολής.

 

Super Free 

 

Το ρουλεμάν Super Free,  το οποίο υποστηρίζει την λειτουργία του πηνίου, σχεδιάστηκε για να μειώσει τις τριβές του άξονα της μπομπίνας την ώρα της ρίψεις.  Στους στάνταρ baitcasting μηχανισμούς όταν πιέζουμε τον μοχλό απελευθέρωσης η μπομπίνα είναι ελεύθερη όμως ο άξονας δημιουργεί τριβές που επιβραδύνουν το ξετύλιγμα με το σύστημα Super Free οι τριβές μειώνονται στο ελάχιστο με αποτέλεσμα να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Super Stopper 

 

Το Super Stopper είναι ένα ρουλεμάν μονής κατεύθυνσης που εμποδίζει την αντεπιστροφή. Εάν τοποθετήσετε τον διακόπτη του μηχανισμού στη θέση αντι-επιστροφής θα διαπιστώσετε μηδενική κίνηση της μανιβέλας λόγο του Super Stopper II. Αλάνθαστο κάθε στιγμή στις πρακτικές του λειτουργίες περιλαμβάνονται μικρορυθμίσεις για μύτες quiver ή για χρήση βομβητών.

 

TRI DRAG

 

Μετά από εκτενή έρευνα, ανάπτυξη και ακριβή καθορισμό η Shimano παρουσιάζει το Tri Drag που σημαίνει τριπλό φρένο. Μπροστινό.

 

Twin Disk Drag System

 

 χρησιμοποιεί δύο δίσκους φρένων με εσωτερικό ελαστικό δίσκο που εγιστοποιεί την αίσθηση και προσφέρει πολλές αξιόπιστες ρυθμίσεις.

 

Varispeed 

 

  Η άριστη κατανομή της μισινέζας στην μπομπίνα είναι το πιο βασικό χαρακτηριστικό για μακρινή βολή με ακρίβεια. Το επαναστατικό σύστημα ‘Varispeed’ της Shimano αποτελείται από δύο γρανάζια. Το ένα είναι οβάλ και το άλλο τετράγωνο! Μόνο το απόλυτα εξειδικευμένο πρόγραμμα που δημιούργησε η Shimano μπορεί να κάνει τα δυο γρανάζια να δουλεύουν αρμονικά. Το αποτέλεσμα είναι η άψογη παράλληλη τύλιξη της μισινέζας.

 

VBS

 

To σύστημα VBS χρησιμοποιεί την φυγόκεντρο δύναμη με σκοπό τον έλεγχο στις ρίψεις. Με αυτό το σύστημα ελέγχετε η δύναμη στο ξετύλιγμα, με τα ανεξάρτητα φρένα, κι έτσι αποφεύγονται τα μπερδέματα που δημιουργούν τριβές και μειώνουν την δύναμη στις ρίψεις. Όταν η ταχύτητα της μπομπίνα μειώνετε,  η πίεση που ασκεί το σύστημα ελαττώνεται κι έτσι η

μπομπίνα εξακολουθεί να περιστρέφετε. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερος έλεγχος και μακρινές βολές κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Η ρύθμιση των αντίβαρων ξεκινάει από το μηδέν και φτάνει μέχρι το 6 το οποίο χρησιμοποιείτε σε αντίξοες συνθήκες.

 

 Waterproof Drag  

 

Οι λαστιχένιες φλάντζες προστατεύουν το φρένο από την είσοδο νερού

και άμμου στο εσωτερικό.  

 

 

HD Gear

 

Τα γρανάζια HD (High Durability) είναι η βελτιωμένη έκδοση των γραναζιών 3D της Shimano. Διαθέτουν επικάλυψη κι έτσι λειτουργούν πιο απαλά και είναι πιο ανθεκτικά στο χρόνο.

 

Aero Wrap II

 

Μειώνοντας δραματικά τις τριβές η Shimano πέτυχε το απόλυτο στο στρώσιμο της μισινέζας στην μπομπίνα. Οι πυκνές παράλληλες σπείρες σε συνδυασμό με το σύστημα 2 speed oscillation προσφέρουν άνετες και μακρινές ρίψεις.

 

Magnesium Coating

 

Το κράμα Μαγνησίου που χρησιμοποιείται για την δημιουργία των μηχανισμών SR είναι πολύ ανθεκτικό στην διάβρωση. Η επιφάνειά του προστατεύετε από έξτρα αντιδιαβρωτικό φινίρισμα έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη θάλασσα.

 

S A-RB

 

Τα S A-RB ρουλεμάν έχουν υψηλή αντιδιαβρωτική προστασία και μια επιπλέον ασπίδα για την άμμο ,τη σκόνη και το αλάτι. Τα S A-RB χρησιμοποιούνται στους μηχανισμούς για ψάρεμα στη θάλασσα.

Ακολουθήστε μας στο Facebook